Het Israëlisch-Palestijns conflict is een veelbesproken kwestie. Bijna dagelijks zien we in de media hoe gewelddadige krachten de boventoon voeren. Na de gruwelijke aanvallen van Hamas op 7 oktober 2023, startte Israël een nietsontziende oorlog in Gaza. Burgers in Gaza worden blootgesteld aan grootschalige oorlogsmisdaden en ontberen elke vorm van bescherming. Ook legde Israël de Gazastrook grotendeels in puin. 

Brigitte Herremans duidt de huidige escalatie en de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict. Hierbij staan land en het recht op zelfbeschikking centraal. Israël heeft een eigen staat en verhindert de oprichting van een Palestijnse staat. Dit doet het onder meer via de bouw van nederzettingen, de isolatie van de Gazastrook en de grootschalige vernieling van Palestijnse infrastructuur. Ondanks intense internationale betrokkenheid blijft het conflict voortduren en geniet Israël straffeloosheid. Het aanhoudende conflict destabiliseert het Midden-Oosten en heeft wereldwijd negatieve gevolgen. Een lichtpunt is het werk van Palestijnse, Israëlische en internationale organisaties die blijven ijveren voor respect voor het internationaal recht. 

Tijdens deze uiteenzetting horen we verschillende getuigenissen van Palestijnse vluchtelingen.

Brigitte Herremans is postdoctoraal onderzoeker aan het mensenrechtencentrum van de Universiteit van Gent waar ze zich toespitst op de strijd voor rechtvaardigheid in Syrië. Haar doctoraatsonderzoek (2019-2023) focuste op het potentieel van kunst om onrecht in de Syrische context zichtbaar te maken. 
Ze werkte ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. In 2016 publiceerde ze samen met Ludo Abicht het boek ‘Israël en Palestina. De kaarten op tafel.’ Van 2017 tot 2018 werkte ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten en Noord-Afrika bij BOZAR. Brigitte studeerde Oosterse Talen en Culturen (Arabisch en Bijbels Hebreeuws) aan de UGent en Internationale Politiek aan de Université Libre de Bruxelles. Ze studeerde tevens in Jeruzalem en Caïro. 

I.s.m. Vluchtelingenwerk Klein Brabant 

Wanneer

  • ma 10 juni 2024
    van 20 uur tot 21.30 uur

Waar

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
adres
Sint-Amandsesteenweg 41-43 2880 Bornem

Prijs

€ 6,00 (Vriendenpas: € 5 | -19 tarief: € 3 | Kansentarief: € 1,2 | Kansentarief -19: € 0,6 | Bedrijvenpool Ter Dilft Gratis: € 0)

Organisatie

naam
Cultuurcentrum Ter Dilft
website
https://www.terdilft.be/
Alle activiteiten
foto: LOGO VLUCHTELINGENWERK GEKOZEN 2.jpg

Winkelmandje

Bekijk uw bestellingen

Tickets

NoOfTickets: 44- TotalTickets: 60
Bestel tickets

Wachtlijst/Ruilbox

Zoek je nog een plek of heb je tickets over?
Gebruik onze Wachtlijst/Ruilbox!

Bekijk de Wachtlijst/Ruilbox

Carpoolbox

Zoek je nog vervoer of kan je mensen meenemen?
Gebruik onze Carpoolbox!

Bekijk de Carpoolbox
Deel deze pagina